Etiketter

onsdag 29 april 2015

fotosyntes och förbränning

Förbränning och fotosyntes:

För att fotosyntesen ska kunna fungera behövs vatten, koldioxid och solenergi. Vattnet fångas upp av träd och växter. Koldioxiden fångas upp när människorna förbränner en massa fossila bränslen. När dessa tre ämnen blandas bildas syre och druvsocker. Växterna skickar då ut syre och druvsocker till oss människor och djur. Förbränning/cellandning är den kemiska reaktionen som gör druvsocker till koldioxid och vatten. Då frigörs energin som växten en gång tog upp. Den sker i djurceller och i växter under natten

Förnyelsebart och fossila bränslen.
Om man tänker på miljön så är förnyelsebart bränsle ett mycket bättre alternativ än fossila bränslen. När man tillverkar etanol så behövs det sockerbetor, sockerrör eller andra växter. För att dessa växter ska kunna växa behövs koldioxid som de tar upp från luften. När en bil sedan kör med etanol i tanken så släpps det ut en massa koldioxid. Man går alltså +-0. Växterna tog på koldioxid och sedan släpptes det ut när bilen använde det.
Därför är etanol ett väldigt bra alternativ för miljön. För att fossila bränslen ska kunna tillverkas behövs flera hundratusen år. Därför är kretsloppet för fossila bränslet väldigt mycket längre än etanolens kretslopp.


källor:
spbi.se
ne.se
trafikverket.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar